Thursday, November 11, 2010

Revenire in masivul Cozia

Dupa o pauza mai indelungata, ma intorc pe carari de munte, alaturi de prieteni si familie alegem sa petrecem seara de sambata seara la cabana Cozia, pentru a ajunge acolo am decis sa urcam pe acelasi traseu pe care acum doua ierni mergeam impreuna cu carpatisti...

Am ales pentru urcare traseul care eu il consideram mai greu de abordat pe "La Troita"-Muchia Scortaru-Muchia Turneanu-Cabana Cozia, iar coborarea prin Muchia Vladesei-pe la Coltul lui Damaschin-Manastirea Stanisoara.



Intrarea in traseul se face de langa Manastirea Turnu,acest traseul urmareste fatada vestica a Masivului Cozia, strabatand mai intai Muchia Trasnita, apoi obarsia vaii Turnu pe sub versantii stancosi ai Muchiei Scortaru si apoi Muchia Turneanu pana la cabana Cozia.

Manastirea Turnu


El urmăreşte, în general, faţada vestică a Masivului Cozia, străbătînd mai întîi Muchia Trăsnită, apoi obîrşia văii Turnu pe sub versanţii stîncoşi ai Muchiei Scorţaru şi mai departe Muchia Turneanu pînă la cabana Cozia.

Manastirea Turnu este una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate crestina, din Eparhia Ramnicului, asezata intr-un loc retras pe malul stang al Oltului, sub Muntele Cozia, la doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Batran, Manastirea Cozia.
Denumirea Manastirii vine de la un turn masiv, de pe stanca numita "Piscul lui Teofil", construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se mai vad in Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrala. La inceput i s-a zis "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu", iar in cele din urma, "Manastirea Turnu".


in curtea Manastiri


semnele toamnei




sau semne de primavara








prin desisul tomnatic observam in departare releele de televizune de langa cabana:


din poteca se poate observa in vale Manastirea Turnu si maretul Olt.


ultimul catun inainte de urcusul spre muchia Turneanu:

de aici intram intr-un urcus mai sustinut catre Muchia Turneanu direct prin firul vaii, din cauza frunzisului care o acopera, poteca este mai greu vizibila, incat trebuie cautate cu atentie semnele de marcaj.

Muchia Turneanu


Parasind desisul padurii se vede spre sud Valea Oltului de unde distingem statiunea Caciulata si complexul Cozia




Aglomeratie de antene pe Varful Cozia


spre seara ajungem la cabana Cozia


decidem sa nu zabovim mult si sa urcam spre Vf. Cozia pentru a prinde apusul de pe varf


valea oltului la asfintit


Cabana ,,Cozia" este situată în curmătura adîncă dintre vîrfurile Cozia (Ciuha Mare) şi Ciuha Mică, la o altitudine de 1 573 m. Reconstruita şi extinsă în anul 1966, are o capacitate de cazare de 50 locuri, în camere cu 2 pînă la 8 paturi. În apropiere, la marginea pădurii, sub vîrful Cozia, se află cantonul silvic ,,Cozia", iar în direcţie opusă, sub vîrful Ciuha Mică, se găseşte bufetul-restaurant. Cabana şi bufetul funcţionează tot timpul anului.




Duminca dimineata ne trezim cu greu si preferam sa ne bucuram de vremea buna care era si sa mai zabovit pe langa cabana...


M. Buila-Vanturarita vazut de la cab. Cozia


in centru se distinge trapezul Vistea-Moldoveanu


coborarea o facem urmarind traseul banda albastra, pana "La Troita"


In coborarea mai facem cateva scurte popasuri in locurile de belvedere, trecem in viteza pe langa Coltul lui Damaschin si continuam spre M. Stanisoara










Manastirea Stanisoara


Manastirea Stanisoara, numita, pana in secolul al XVIII-lea, Nucet, este situata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, in judetul Valcea. Numele manastirii - "stanisoara" - vine de la stanele de oi ce existau in partea locului.


de langa manastire mai porneste un traseu, marcat cu punct rosu, ce duce pana la baza cascadei Gardului in aproximativ 20min., aceasta abatere de la traseu insa merita facuta:




Coboram de la cascada si reintram in traseul principal indreptandu-ne spre Manasitea Turnu si de acolo in masini spre casa.
A fost o tura frumoasa de toamna, am avut parte de o vreme superba si de o companie minunata.

poza de final cu gasca si cu Fagarasul pe fundal:




bibliografie si harta Muntii Nostri 40, COZIA - Nicolae C. Popescu [1986]

7 comments:

  1. Superbe pozele si desigur si excursia!

    ttp://d-ale-vietii.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Salutare,
    Frumoasa vreme ati avut, iar pozele sunt intr-adevar minunate!

    ReplyDelete
  3. frumos blog;frumoase imagini; bravo

    ReplyDelete
  4. mda, frumos... va sa zica asta am ratat data trecuta... vreme buna si privelisti spectaculoase! desi, daca stau bine sa ma gandesc, a fost fain si cu zapada, viscol, ceata si o mica ratacire! poate imi fac curaj data viitoare :P
    g

    ReplyDelete
  5. hello!
    in primul rand ma bucur sa vad activitate pe blogul tau
    in al doilea rand, pozele sunt suuperbeee!!!
    toamna in toata splendoarea!

    ReplyDelete
  6. superbe fotografiile, iar locatiile de vis

    ReplyDelete