Wednesday, August 26, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a cincea)

... dimineata orele 0600, inca dormim in corturi... noapte trecuta a fost mai linistita si vantul s-a mai potolit asa ca am putut sa ne odihnim mai bine, sa fi fost si oboseala de vina... Din somn trezit aud o voce, cineva ma striga pe nume, este Geo care imi spune pe un ton somnoros si trist sa ies din cort, in gandul meu imi zic ca iar este urat, ca de aceea vrea sa ies din cort sa imi arate ca vremea e groaznica, ca norii persista in continuare pe cer, ca este ceata, toate gandurile acestea negative imi chinuiesc mintea .. si dupa ce deschid fermoarul de la cortul interior observ intre absida si cort ca iarba si incaltamintea aveau apa/roua.. gandurile de vreme neprietenoasa se intensifica in mintea mea.. DAR totul se risipeste cand deschid fermoarul de la absida..

"pensiune" cu vedere spre Vf. Moldoveanu
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E

si umbra trapezului Vistea - Moldoveanu se iveste in fata mea, postata pe un cer albastru incredibil de senin, in secunda imediata sar din cort si incep sa fac poze inainte de rasaritul soarelui. Dam repede desteptarea, sa nu mai pierdem nici o clipa, vreau sa ajung pe varf inainte de ora pranzului, data trecuta cand am fost pe Moldoveanu am avut ghinion, se adunasera norii exact cand am pasit noi pe varf, acum nu vreau sa se intample la fel.

trapezul Vistea - Moldoveanu
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E



corturile noastre sub Vf. Mircii si Vf. Arpasul Mare
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E

Dar cu toata militaria mea si eforturile bucatarului nu am reusit sa ii mobilizam sa plecam mai devreme de ora 0900... ne oprim langa lac pentru a ne reface rezervele cu apa, urmatoarea sursa de apa o vom intalni abia langa Refugiul Vistea, astfel ca umplem tot ce gasim. V@ru cu Mihai o pornesc sanatos inainte, noi patru mergem in urma lor... ceva mai domol incercand sa profitam cat mai mult de acesta dimineata frumoasa.
traseul zilei a cincea

De langa lac, poteca se inscrie intr-un urcus usor pe fata sudica a Muntelui Podragu, trecerea noastra insa ne este ingreunata de o turma de oi ce coboara exact pe unde noi trebuie sa urcam, dupa acest episod comic continuam urcarea pana in Saua Podragului.

Lacul Podul Giurgiului

atacul "clonelor"
Din saua Podragului marcajul ne indica ca mai avem 3-31/2 ore pana pe Varf. Moldoveanu
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Caldarea Podragului vazuta din sa
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E

Din Saua Podragului continuam spre est, trecand prin dreapta Varfului Tărîţa si mai departe in coborare spre saua Ucea Mare. Traseul dintre Saua Podragului si Vf. Vistea l-am mai parcurs si anul trecut, astfel ca pe aceasta portiune incerc sa reduc numarul de poze pentru a imi pastra loc pe cardul de memorie pentru zilele ce vor urma. Din Saua Ucei Mari urcam in continuare, traversand Muntele Corabia, de aici poteca evita linia crestei si trece pe sub Vf. Ucei Mari si Vf. Ucisoara. Continuam pe poteca foarte bine conturata si ajungem la ora 1200 in Fereastra Orzanelei, de aici spre sud se desfasoara traseul prin Caldarea Podul Giurgiului pana la Lacul Vidraru. In fata noastra, spre est, se arata cel mai dificil pasaj al zilei de astazi, urcarea pe Varful Vistea Mare, urcus ce masoara 222m diferenta de nivel.
Vistea Mare
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Urcusul e destul de greoi, rucsacii nostri inca mari ne trag inapoi, inchei cu Doris "plutonul", v@ru si Mihai sunt deja ajunsi pe varf si ne asteapta si pe noi sa ajungem. circa 15-20minute ne-a luat sa parcurgem acesti 200m dar panorama care se observa din varf face uitat acest efort.
Lasam rucsacii grei sub varful Vistei si pornim spre sud pe marcaj punct rosu, trecem cu foarte multa atentie de Spintecatura Moldoveanului si ajungem pe Vf. Moldoveanu, si
"aici avem parte de o minunată şi grandioasă privelişte alpină"
cioban "moldovean"


toata trupa pe acoperisul Romaniei
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Avem noroc de aceasta data, chiar daca sunt nori pe cer, acestia sunt destul de sus incat sa ne permita sa putem privi in departe, putand distinge spre vest chiar si vf. Negoiu ..

From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Vremea e superba, acesta e momentul nostru, suntem pe cel mai inalt varf din tara si nu ne alearga nimeni, am decis sa ramanem la refugiu Vistea, astfel ca timpul de zabovire pe varf s-a extins.

somn de "moldovean"
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Am ramas in apropierea varfului sa urmarim incercarea unui parapantist de a traversa intreaga creasta cu parapanta dar din cauza curentilor nu a putut trece de Vistea - Moldoveanu si a urmat o traictorie mai spre sud si la o altitudine mai mica. Noi coboram Vistea, ajungem la refugiul cu acelasi nume, si il gasim gol ocupam rapid locurile de la etaj, fetele coboara la lac pentru o baie rece si pentru a aduce apa, noi ramanem la refugiul pentru a face putina curatenie inauntru, pregatim masa... ne adunam cu toti si servim o cina foarte gustoasa.. ne bagam destul de repede in saci de dormit, dorind sa avem o noapte cat mai odihnitoare pentru lungul drum pe care il vom parcuge urmatoarea zi.

apusul soarelui dupa Vistea-Moldoveanu
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


1 comment:

  1. Excelnta descrierea, mai ales ca exact pe traseul asta am fost si eu la sfarsitul lui augus.

    ReplyDelete