Sunday, August 9, 2009

Sasca Română

Ziua precedenta a fost una foarte incarcata si obositoare, asa ca s-a hotarat sa dormit cat mai mult pentru a ne putea recapata fortele. Dar surpriza... pe la 4 dimineata mare zarva in mica noastra tabara de corturi, un mic catel, pe care il adoptase v@ru adormise langa cortul lui, si acum latra de zor ... v@ru iese din cort si da alarma! Silueta unui mistret se observa la liziera paduri, iesim din corturi si punem frontale in locul cu pricina, dar animalul se retrasese deja in padure, continuand insa sa faca zgomot.
Mistretu ne-a "furat" tot somnul asa ca noi baieti asteptam ivirea zorilor inafara corturilor, chiar aprindem un mic foc din resturile ramase de la masa de seara pentru a ne incalzi nitel.



Mini tabara de corturi langa sosea




Golful Dubova si satul Dudova

Programul zilei era in mare asemanator cu cel de ieri, vazut din barca, doar ca acum parcugem obiectivele de pe sosea. Servim un mic dejun langa corturi iar in asteparea celorlati prietenii care soseau astazi, mergem sa savuram cafeaua la pensiunea Septembrie de la intrarea in Cazanele Mici, chiar visa-a-vis de Tabula Traiana.


Pensiunea Septembrie


Vedere de pe terasa pensiunii


Tabula Traiana vazut de la pensiune

Cum prietenii nostri urmeaza itinerariul pe care noi il parcursesem ziua trecuta, parasim pensiunea si mergem sa pozam statuia lui Decebal, fiind duminica intram la Manastirea Mraconia pentru a prinde sfarsitul slujbei, aprindem o lumanare si lasam un acatist.


Golful Mraconia si statuia lui Decebal


Decebal


Manastirea Mraconia

Flori la manastire

Aflam ca din satul Dubova porneste o poteca marcata pana pe varful Ciucarul Mare, de unde se deschide o panorama asupra Cazanelor Mari, nu pierde timpul si ne deplasam rapind spre satul Dubova, parcam masinile langa birtul local si continuam 50m pe jos pana la marcajul turistic care ne indica directia varfului Ciucaru Mare si durata de parcurs. Suntem bucurosi sa aflam ca este vorba doar de 1 ora, noi chiar am reusit mult mai putin, dar vremea este incredibil de nefavorabila, foarte foarte cald. Pe traseul spre varf ne intersectam cu alti turisti care ne avertizeaza sa fim foarte atenti la vipere, suntem in zona lor iar pe aceste temperaturi ele se simt in elementul lor.


indicator


Cazanele Mari - vedere de pe varf


Cazanele Mari - vedere de pe varf

Coboram insa destul de repede pentru ca trebuie sa ne intalnim cu prietenii nostri, ajunsi la masini incercam cu disperare sa luam legatura cu ei, dar in zona semnalul GSM de la operatorii nationali era inexistent, asa ca incerc cu roamingu conectandu-ne la operatorii sarbi. Reusim astfel sa ii informam ca ii asteptam la umbra birtul din Dubova la o sticla de bere. Trece mai bine de jumatate de ceas si ei nu se vad, iar cum berea rece nu mai face fata, pornim spre Pestera Ponicova cu gandul la racoare. Indrumati de un marcaj slab, intram 100m pe un drum spre Pestera Ponicova, si chiar acolo facem jonctiunea cu prietenii nostri care au reusit sa ne ajunga din urma. Ne echipam cu frontale si plecam pe o poteca indrumati de alti turisti.


o scara montata ne ajuta sa ajungeti la intrarea in pestera


Intrare de pe uscat in Pestera Ponicova


pana aici a patruns apa in pestera si noi ne-am oprit


mai putin unu care a vrut sa verifice temperatura apei


the exit

Parasim racoarea pesterii indreptandu-ne spre o poienita din apropiere unde am servit un delicios pranz: supa de pui la plic si fasole cu carnati prajiti. Dupa o binemeritata odihna am apelat din nou la caii putere ai masinilor din dotare indreptandu-ne spre Moldova Noua si de acolo spre Sasca Romana unde aveam in gand sa campam.

Piesajul care ni se deschide, ne face sa uitam de starea drumului care alterneaza zone foarte bune cu zone foarte proaste, se lucreaza la carosabil, probabil in circa 2 ani se vor finaliza lucrarile si vom avea o sosea pe langa Dunare la standarde Europene.

Trecem pe langa o fostă cetate la Dunăre - Tricule. A fost ridicată în sec. al XV-lea de către banul Petru Petrovici pentru a stăvili expansiunea otomană spre vest. Din cele trei cule au mai rămas două şi acelea fără acces decât pe apă.

Ruinele cetatii Tricule



Malul sarbesc


ruinele altei cetatii pe malul sarbesc



nava de croaziera pe Dunare


nava de croaziera pe Dunare

Urmarim hartile si GPS -ul si ajungem aproape de apusul soarele in Moldova Noua, de aici incepe partea cu orientarea. Acasa cand am pregatit itinerariul m-am consultat pe harta si am observat un drum de legatura intre Moldova Noua si Sasca Montana prin Carbunari doar ca la fata locului aveam sa aflam de la localnici ca drumul este rau de tot si poate fi parcurs doar cu o masina 4x4. Varianta buna de accedere in localitatea Sasca Montanta era prin satul Ciuchici, asta insemnand un ocol de aproximativ 100km !!!


traseul facut de acasa

Aruncam hartile si inchidem GPS-ul si pornim la drum bazandu-ne pe instinct si pe indrumarile localnicilor.
Basbiind pe intuneric ajungem seara tarziu la pensiunea Cheile Nerei. Aici gasim aglomeratie mare in parcare, discutam cu patroana si aceasta e dispusa sa ne ofere un loc de campare pe spatiul verde de langa pensiune.


Despre Sasca Montana puteti citi mai multe aici

No comments:

Post a Comment