Tuesday, August 25, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a patra)

25 august .. a patra dimineata in care ne trezim in muntii Fagaras. Vremea nu difera mult de ziua precedenta, inca sunt destui de multi nori pe cer astfel ca tragem la cab. balea pentru a servii un micul dejun. Profitam de buna receptie gsm si ne sunam nevestele, familiile, amicii si mai ales pe buna noastra prietena Adela care se sarbatoreste in aceasta zi.

Cabana Balea
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Dupa mai multe telefoane date aflam ca prognoza pentru zilele urmatoare este prielinica drumetiiilor asa ca decidem sa ne fortam noroc si sa ne continuam obiectivul initial de a parcurge intreaga creasta.

traseul zilei a patra
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E



Asa ca pe la ora pranzului suntem cu corturile stranse, cu rucsacii pregatiti si incepem urcusul catre Saua Caprei.


Renumitul Transfagarasan
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Vf. Vanatoarea lui Buteanu
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Din Saua Caprei revenim pe poteca marcata cu banda rosie care ne conduce in coborare spre Lacul Capra. Langa Lac se observa monumentul ridicat in amintirea alpinistilor luati de avalanse. Urmarind indicatiile Ilenei ne abatem circa 200m spre Sud pe banda albastra unde gasim un izvor cu apa proaspata de la care ne alimentam bidoanele.

Pe malul lacului isi facusera tabara si "amicii" nostri cehi.. din pacate doar cu ghidul lor putem sa conversam, ceilalti nu cunosteau limba engleza, de la care aflam ca si ei continua pe traseul de creasta pana la Vistea de unde coboara spre orasul Victoria.

Grupul de cehi langa Lacul Capra

Plecand de la Lac cararea se indreapta pentru putin spre sud pana intr-o culme de unde incep o insiruire de serpentine stranse ce ne conduce in Valea Fundului Caprei iar de aici pe la baza peretelui sudic al Crestei Arpaselului printr-o portiune cu grohotis luam in compas directia est. Dupa grohotis poteca intra intr-un urcus sustinu pe care il parcugem alaturi de grupul de cehi pana langa Portita Arpasului. In stanga portitei, intr-un perete de piatra se gaseste cunoscuta Fereastra a Zmeilor.

Creasta Arpasel-Vartopel

Refugiul Fereastra din Valea Fundul Caprei

From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Marcajele din Portita Arpasului
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Plafonul de nori a coborat din nou ingreunandu-ne mersul pe creasta chiar inainte de intra intr-o alta portiune dificila "La trei pasi de moarte". Pe acest tronson sunt montate cabluri si balustrade metalice pentru siguranta inaintarii. Mergand tot cu "capul in nori" nu ne putem orienta decat dupa marcajele orice al peisaj nu se poate distinge in jur.

"trei pasi de moarte"
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E



Poteca coboara usor pe versanul nordic al Arpasul Mic iar apoi intra in urcare pentru a revenii in creasta principala langa monumentul Nerlinger. Aici ne oprim pentru un alt popas si vreme de cateva minute se formeaza un "ochii de senin" cat sa privim in valea Buda.

Monumentul Nerlinger

Lacul Buda
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


de la monument mergem pe linia crestei, depasid cateva culmi mai stancoase si pe care le tot consideram ca erau ba Arpasul Mare ba Vf. Mircii... pe o coborare mai abrubta se aude din vale sipotul unei ape curgatoare.. atunci ne dam seama ca am ajuns la Podu Giurgiului si noi suntem in coborarea de pe Vf. Mircii.
Cautam prin ceata deasa un loc bun pentru campare ferit de vant si cat mai retras pentru a nu fi deranjati de numeros grup de cehi care erau in urma noastra. Marea provocare a serii a fost drumul pana la lac pentru aprovizionarea cu apa.. la dus era usor ca te orientai dupa sunetul apei.. dar la intoarcere la corturi era problema ceata era foarte deasa si pierdeai ceva timp pana gasei corturile.
Ne incalzim cu o tarie, pe care v@ru a carat-o tocmai de la Bucuresti si abia dupa ce terminam sticla ne bagam in saci si la somn.

No comments:

Post a Comment