Saturday, October 18, 2008

Muntii Buzaului - Vf. Penteleu



Varful Penteleu (by A. Matei)


Plecam sambata dimineata, in formatie de 4, intr-o plimbarica pe carari de munte. O altfel de "plimbare", o excursie foto prin niste muntii mai putin "comerciali" , dar cu un farmec aparte, fiind toamna speram sa avem parte de multe cadre de surprins, asa ca nu a fost o problema sa il conving pe Gabi sa ne insoteasca in acesta tura foto.

Nu am iesit prea tarziu din Bucuresti, preferand sa ne odihnim mai mult, si astfel ajungem la Varlaam putin dupa orele 10:00. Inainte de confluenta raurilor Basca Mare cu Basca Mica, cam unde se termina si drumul "asfaltat", langa pensiunea Varlaam, intalnim indicatorul care ne arata directia de urmat spre Gura Milea (Cernatului), traversand podul peste raul Basca intram pe un drum pietruit care face legatura intre Varlaam si Comandau.


Spre Varlaam pe valea Bascai (by Gabi)

Drumul dintre Varlaam si Comandau (by Gabi)
Peisaj de toamna pe valea Basca Mare (by Simona)


Un pitic in peisaj (by A.Matei)

Drum cu frunze (by A.Matei)

Primul semn de marcaj apare la capătul podului de pe Bîsca Mare, la Gura Milea (Cernatului.). Lasam si noi masina la Gura Milea (Cernatului), ne luam echipamentul foto si pornim inainte pe acelasi drum "infrunzit", pentru circa 20min, cand intalnim o caruta, iar carutasul ne indica ca la prima rascruce de drumuri marcajul pentru Penteleu face dreapta. Urmandu-i indicatiile facem si noi dreapta, chiar la aceea rascruce mentionata este montata si o sageata care indica directia de urmat spre Vf. Penteleu.

Drumul continua intr-un usor urcus de 50m, iar putin mai sus gasim in padure o "adapatoare" pentru animale. Traseul se înscrie în lungul drumului forestier, tăind din loc în loc buclele mai largi ale acestuia în panta uşoară, si continua astfel pe dreapta Cernatului, pînă aproape de vîrf.

Ajungem si la o ramificatie de drumuri, cu bariera, dar fara marcaj, in dreapta drumul coboara spre Vana Marea iar in stanga , pe unde am luat-o si noi, urca spre Vf. Penteleu.

Dupa aproximativ o ora de mers ajungem intr-o poienita unde gasim ramasitele unei foste cabane forestiere, facem si noi un scurt popas. Reluam traseul, continuand pe drumul forestier, in timp ce poteca taie serpentinele facute de forestier, si dupa inca o ora de mers zarim pentru prima data Statia Meteo Penteleu (aveam sa aflu mult mai tarziu ca este vorba despre o statie meteo, pe vechea harta pe care o aveam nu este trecuta).

Langa o exploatare forestiera ne oprim pentru un scurt popas, si umblam la rucsaci pentru ai mai goli de sandwich-uri si dulciuri. Vremea este minunata, o superba zi de toamna, care te provoaca sa admiri peisajele care ti le ofera muntele.

Curand iesim din padure, dupa circa 3 ore de cand am intrat pe traseu, si ajungem la stana Cernatului (cca 1 390 m) iar de aici abandonam sa continuam pe drumul forestier patrundem in golul alpin prin dreapta, luand-o direct spre Est spre ceea ce consideram noi a fi Vf. Penteleu. Pentru cei ce doresc să petreacă mal mult zile în Penteleu stîna poate oferi găzduire. În poieniţele de deasupra izvorului se pot instala şi corturi.


Drum de caruta (by A.Matei)


Tunel de toamna (by G.Gabi)


Adapatoare pentru animale salbatice (by A.Matei)


Gabi at work (by A.Matei)


Fosta cabana forestiera (by A.Matei)

Covor de frunze (by A.Matei)

ninge...cu frunze! (by G.Gabi)

Zarim pentru prima data Statia Meteo Penteleu (by A.Matei)


Ghici ciupearca ce-i ? (by A.Matei)



Popas la Stana Cernatu (by G.Gabi)


Vedere de la stana Cernatu (by A.Matei)


De la stana traversam o mica padurice, si apoi iesim intr-o pasune de unde ni se arata in fata Vf. Penteleu. Negasind nici o poteca, nici un marcaj, propun sa abordam calea directa spre varf, prin golul alpin. Dupa un urcus destul de dificil printre mici jnepeni, Geo descopera spre stanga, o poteca bine conturata care duce direct la casa pe care o zarisem mai devreme (casa era Statia Meteo). Ii urmam indicatiile si ne indreptam mai linistiti spre Statia Meteo, acum ne-am dat seama care este menirea acelei "case", caci am observat antenele dinprejur. In fata Statie, este amenajat un loc de repaus, cu masa si bancute, dar nu ne asezam bine ca usa statie se deschide si un domn ne invita inauntru. Nu stam mult pe ganduri si il uram.

Meteorologul, pe numele sau Roscoi Georgel, un domn tare amabil, se ofera sa ne insoteasca pana pe varf si sa ne prezinte panorama ca un adevarat ghid.


Statia Meteo in stanga si in dreapta Vf. Penteleu (by A.Matei)

Ajungem la Statia Meteo Penteleu (by A.Matei)

Bradutii cu ramuri inghetate (by A.Matei)

Urme de viscol (by A.Matei)

Iarba inghetata (by A.Matei)

Gabi, Simona, Geo pe Vf. Penteleu (1772 m)


Simona, Alex, Domnul Roscoi si Geo pe Vf. Penteleu (by G. Gabi)

"În faţa noastră (spre vest) se află culmea Cernatu şi valea Tisei, apoi versantul estic a] Husăuşului; spre sud masivul Podu Calului, iar în spatele său, spre vest, Mălîia şi Bocîrnea despărţite prin Poarta Vînturilor şi, în zare, Ciucaşul.

Spre nord-est, din culmea Penteleu se desprinde podul Zănoagei, neted şi acoperit cu păşune, în nordul bazinului Şapte Izvoare, apoi valea largă şi plină de grohotiş Trei Izvoare şi culmea Miclăuş cu numeroase picioare ce pleacă de sub Viforîta spre est.

În sud, pornesc culmea Viforîta, Vîrful Ascuţit, Piciorul Caprei şi vîrful Monteoru cu profil trapezoidal. În spatele lor, dincolo de valea Bîscei, găsim culmea Ivăneţu cu mai multe vîrfuri piramidale, ce depăşesc 1 000 m (Ivăneţu, Arsenie, Zboîu, Oii), separate de şei adînci şi unele culmi din Subcarpaţii Buzăului.

Spre nord-est se impun Munţii Vrancei, mai întîi prin culmea dreaptă şi împădurită a Lăcăuţiului, apoi prin vîrful Goru mai ascuţit, la dreapta căruia se află vîrful Giurgiu Mare, amîndouă cu largi goluri subalpine. Urmează vîrfurile împădurite Muşa Mare şi Muşa Mică, iar spre est vîrfurile Puru Mare şi Puru Mic şi culmile ce se desprind spre sud (Cerdacul, Măceşul, Brăzăul). Bîsca Mică se interpune între Munţii Vrancei şi Munţii Penteleu.

Spre nord, coboară culmea împădurită a Penteleului pînă la Crucea Fetei, în spatele căruia zărim vîrful golaş al Conţului, vîrful Bălescu (acoperit în bună parte cu păşune) şi culmea Ciulianoş în nord-vest (neted şi cu păşune)."


Panorama de pe Vf. Penteleu (by A.Matei) -

scuzati "lipirea badarana", dar se poate observa esentialul




Suntem bucurosi sa acceptam invitatia domnului Roscoi, de a servi un ceai cald la statia meteo. Dupa ce ne mai revine culoarea in obraji, ne luam la revedere de la Domnul Roscoi si de la colegul dansului, dar nu inainte de ai promite ca ne vom reintoarce prin aceste locuri.

Coboram pe acelasi drum forestier care trece pe langa statia meteo, apoi pe langa stana Cernatu, si tot inainte pana la Gura Milea (Cernatului), unde aveam parcata masina. In apropiere de vechea cabana forestiera se lasa intunericul si ne continuam deplasare la frontala, purtand discutii cat mai galagioase pentru a alunga eventuale "dihanii" curioase.


Five o'clock - Tea time (by G. Gabi)


jocuri de Toamna! (by G.Gabi)


Drum bun (by G.Gabi)


Bibliografie

Muntii Buzaului, Gr. Posea


5 comments:

  1. as vrea sa merg cu voi, cind mai plecati ? mai aveti loc de un fotograf/biciclist ?

    ReplyDelete
  2. Ed, la sfarsitul acestei saptamanii avem in plan o "bicleala" prin preajma orasului.. probabil Padurea Baneasa..
    Esti binevenit daca doresti..

    ReplyDelete
  3. In ce luna ati fost acolo?

    Cat ati facut de la canton Cernatu pana pe varf si inapoi? :)

    ReplyDelete
  4. ador peisajul este magnific poate si din cauza faptului ca st din lopatari comuna care se afla la poalele muntelui

    ReplyDelete