Wednesday, August 12, 2009

Oravita - Anina

ultima dimineata la Sasca Romana, ne trezim destul de greu. servim un mic dejun gustos la pensiune si rapid ne pregatim de urmatoarele obiective turistice din agenda noastra..
astfel ne indreptam spre orasul minier Oravita.

servirea micului dejun

From Concediu 2009



Oravita - Prima atestare cu actualul nume este din 1697 in Conscriptia lui Marsigli. Urme de locuire se gasesc insa incepand cu perioada neolitica, continuand cu perioada daco romana, cand sigur in zona au fost exploatatii de minereuri, si pe toata perioada evului mediu fiind suficiente marturii asupra unei asezari cu diferite nume Arva, Haram, Chery sau Orovcakk. S-a format prin unirea Oravitei Montane cu Oravita Romana. In perioada interbelica a fost resedinta judetului Caras.
In Oravita am vizitat trei dintre principalele repere turistice, elemente simbol ale localitatii, dar in acelasi timp, ale culturii si tehnicii romanesti si chiar europene.
Teatru Mihai Eminescu
From Concediu 2009


Teatrul Vechi "Mihai Eminescu", monument istoric de artă şi arhitectură, clasificat la poziţia 11-B-220 pe Lista Patrimoniului Naţional Mobil şi Imobil din România, cel mai vechi edificiu teatral din spaţiul culturii româneşti , fondat la 1817, realizat în stilul barocului vienez (barocul târziu). Proiectant este arhitectul imperial, orăviţeanul Ion Niuni, butaforia din sala interioară a fost realizată de Ieronimus Platzger, decorator al Curţii Imperiale iar montarea, asamblarea şi organizarea interioară a edificiului este opera unuia din pictorii oficiali ai Casei de Austria, Francisc Knée. Imită la scară mică vechiul Burgtheater din Viena care, fiind dezafectat la anii 1890, sporeşte importanţa edificiului din Oraviţa care, în acest caz, nu mai este copie (abbdruck) ci original (modellentwurf). Pe scena teatrului au montat spectacole de teatru şi muzică trupe profesioniste din Europa şi din lume: Bucureşti, Viena, Paris, Berlin, Sankt Petersburg, Budapesta, Graz, Innsbruck, Belgrad, Roma, New York, Philadelphia ş. a. Astăzi găzduieşte Muzeul de Istoria Culturii Cărăşene cu secţii de istorie, geografie istorică, etnografie-folclor, arhiva documentară şi biblioteca "Sim Sam Moldovan – Ionel Bota" de carte şi presă veche.


Intrarea la teatru
From Concediu 2009
Micuta scena a teatrului
From Concediu 2009

candelabru
From Concediu 2009
Cea mai veche Farmacie Montanistică (Minieră) din România, fondată la 1763 de Edward Winter ca "farmacie de mână", organizată cu sediul în clădirea actuală de farmacistul Johannes Lederer la 1790, în co-proprietate cu familia Knoblauch din 1796 apoi Farmacia "La Vulturul Negru", după ce farmaciştii din "dinastia" de farmacişti Knoblauch o cumpără la 1818-1820. Azi, Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice, deţinând mobilier, instrumentar farmaceutic de la finele veacului al XVII-lea (1682) şi până la anii 1950, arhiva documentară şi biblioteca de carte veche ”Francisc Klima – Ionel Bota”.


Farmacia Montanistica
From Concediu 2009


From Concediu 2009


si
Cel dintâi traseu feroviar din ţară este calea ferată Oraviţa - Iam - Iasenova - Vracevgai - Baziaş (16 km, Lişava-Oraviţa şi 62,5 km Oraviţa -Baziaş, 78,5 km total), inaugurată pentru transportul de marfă la 20/30 august 1854 iar pentru călători la 1 noiembrie 1856, o investiţie de cinci milioane florini, considerată încă de istoricii problemei a fi şi cea mai veche din sud-estul Europei. Iar calea ferată de munte Oraviţa - Anina a intrat în folosinţă la 15 decembrie 1863 pentru transportul de mărfuri şi la 4 aprilie 1869 pentru persoane, fiind cea dintâi dintre construcţiile feroviare de munte din sistemul românesc iar cronologic a patra cale ferată din ţara noastră.



Din Anina ne indreptam spre Cheile Carasului .. in apropiere de intrarea in chei gasim intr-o livada un loc numai bun de pus corturile.

Indicator
From Concediu 2009


tabara corturi
From Concediu 2009

No comments:

Post a Comment