Sunday, June 14, 2009

Munţii Parâng - creasta

Parâng - o dorinta mai veche de a mea s-a concretizat zilele acestea. In urma cu cateva saptamani incep documentarea despre Parang, citesc jurnalele, ma uit pe forumuri, consult si pozele de pe GEarth si creionez deja tura. Fiind vorba de o traversare a unui masiv transportul cu masina e mai greu asa ca optez pentru tren, dar apare o mare problema: daca pana la Petrosani (intrarea in traseu) e rezolvat cu transportul cum ramane cu iesirea din traseu.. mai exact de la Ranca pana la o gara mai apropiata, ca este vorba de 20-30km. Mihai vine si cu rezolvarea la nelamurirea mea, el cu mike organizeaza o tura in Parang, si are asigurat transportul de la Ranca la Tg. Jiu cu un autocar. Perfect sunt primul inscris!!!!!
Fiind vorba despre o tura de anduranta, (in care abia fac si eu fata), "piticul meu" nu ma va insoti in tura, astfel ii propun lui v@ru sa vina si el, este imediat de acord.
Intre timp tura este postata pe carpati, si inscrierile se fac la "foc automat" astfel ca in ziua dinaintea plecarii erau peste 40persoane inscrise.

bandă roşie


"Tura" incepe la agentia CFR din Brezoianu, unde ne adunam o parte ca sa ne luam bilete la acceleratul de Arad. Facem prezentarile intre noi, pe unii deja ii cunosteam din alte ture pe alti ii recunoastem din pozele de pe site, si impreuna cu mihai facem o "gramada organizata" si mergem buluc la o casa de bilete unde reusit sa o ametim bine pe casiera cu cererile noastre: bilete la cuseta, la compartiment, plata cash. plata cu card, reducere de student, reducere de grup, reducere dus-intors, reducere la nimik... etc etc nici eu numai stiu... in cele din urma ne vedem fiecare cu biletul lui.

Vine si ziua plecarii, impreuna cu Ruga si cu V@ru luam metrou si ne indreptam spre Gara de Nord. Ne intalnim cu majoritatea la McD unde se serveste o prima bere, asa de prezentare, dar mai luam cateva si la "pachet"... pentru hidratare.
In tren suntem destul de imprastiati, de la vagonul 8 pana la vagonul 22, noi cei de la vag. 8 mai facem o carte, povestim, barfim, terminam berea si dupa ce trecem de statia Caracal ne ia somnu pe toti si ne imprastiem prin tot vagonul, mai greu cu Sergiu care are nevoie de 3 scaune pentru a se putea intinde. ;)

vagonul 8
From Muntii Parang - Creasta


un joc de cărţi

From Muntii Parang - Creasta



"hidratare"
From Muntii Parang - Creasta


Vf. Parângul Mic şi Vf. Cârja
From Muntii Parang - Creasta


în gara Petroşani
From Muntii Parang - Creasta


Trenul soseste la Petrosani cu o intarziere de cateva minute bune, si imediat trenul se goleste iar gara se umple de rucsacuri. Ne strangem toti si acolo pe peronul garii ne echipam, renuntam la sandale si la adidasi si trecem la bocanci, se serveste masa fiecare cum poate, chiar e timp pentru unii sa se spale si pe dinti.
Mike impreuna cu Xemax, incearca sa caute un transport care sa ne duca la telescaun (aproximativ 10km de la gara) ... nu reusesc insa sa gaseasca nici un autobus care sa ne transporte pe toti asa ca se apeleaza la taximetristi, initial in gara erau doar 2 masini de taxi, dar cu un simplu telefon se aduna mai multe si astfel purcedem taxiu dupa taxiu spre telescaun.
La orele 08:00 suntem adunati cu totii la telescaun, au sosit si cei din Cluj, Brasov, Rm. Valcea.. etc.. toti suntem prezenti, astfel ca Mike scoate "catalogul" si incepe strigarea!!
aaa soseste si Sergiu, care a venit pe jos de la gara la telescaun, dar nu se opreste aici, deoarece telescaunul porneste abia peste 1 ora, el nu are rabdare si porneste in continuare pe sub telescaun pana sus in Poiana Nedei. (dupa cum spunea si Xemax : "cu astia din Fagaras nu te pui".

Coloana de taxi-uri
From Muntii Parang - Creasta


Strigarea catalogului
From Muntii Parang - Creasta

catalogul !!
From Muntii Parang - Creasta


adunaţi lânga telescaun

From Muntii Parang - Creasta


Sergiu - "stil aplin"
From Muntii Parang - Creasta

Fix la ora 9, ni se permite sa urcam in telescaun, calatoria cu telescaunul dureaza aproximativ 30minute, pe masura ce urcam privelistea e din ce in ce mai minunata, dar si cu cat urcam mai sus cu atat e mai frig si vantul sufla mai tare, dar se mai domoleste dupa ce trecem de poiana Vanturilor. Sus langa Casele Anefs este ultimul izvor, de acolo facem aprovizionarea cu apa pentru 2 zile ce vor urma, caci in creasta nu se mai gaseste nici o sursa de apa.
De aici din culmea alpina se deschide o panorama minunata spre N-V orasul Petrosani, putin mai in spate Vulcan.. si in departe se zareste Retezatul.

In telescaun
From Muntii Parang - Creasta



Coborârea din telescaun
From Muntii Parang - Creasta


Vedere spre N-V
From Muntii Parang - Creasta


Putin mai devreme de ora 10, intram in traseu, toti suntem dornici sa pornim, am rabdat 3 ore de frig, suntem precum o sticla de sampanie, cum am primit ok de la organizatori pornim pe langa releu TV si luam prima panta la picior in urcare spre Vf. Badea, aveam asa o mare dorinta de munte incat urcarea se face extrem de rapid. La prima bifurcatie de marcaje (spre Vf. Parangul Mic si pe sub Parangu Mic spre Vf. Carja) facem un mic popas unde mai dam jos din haine si le punem in rucsac. Cativa dornici sa faca intreaga creasta urca spre Vf. Parangu Mic in timp ce majoritatea alege varianta curbei de nivel pe sub Parangul Mic, continuam tot asa intr-un ritm destul de alert, reusind sa ne intindem pe o distanta de aproximativ 600m. Ajungem in Saua Izvorului, unde poteca se intersecteaza cu marcajul ce coboara din Parangul Mic si facem prima regrupare. Privim spre Vf. Carja si observam cum este invaluit de nori, speram insa sa se mai lumineze pana ajungem noi acolo. Din Poiana Nedei si pana in Saua Izvorului am scos un timp de aproximativ 60min, de acum incepe greul, iar pentru a nu ne mai rasfira pe intreaga creasta Octavian si Vio trec in fata mentinand un ritm constant la urcare.
Continuam ascensiunea si incet suntem invaluiti de ceata, incercam sa pastram grupul cat mai compact, iar in apropiere de Vf. Scurtu mai facem o regrupare, mai exact la altitudinea 2222m (dupa "aparatul minune" al lui Xemax).

În urcare
From Muntii Parang - Creasta


Vf. Cârja
From Muntii Parang - Creasta



From Muntii Parang - Creasta


regrupare la altitudinea 2222m
From Muntii Parang - Creasta




From Muntii Parang - Creasta


Caldarea Cârja nordică
From Muntii Parang - Creasta



From Muntii Parang - Creasta


Peisajul se schimba si imi da impresia ca ma aflu in Retezat, urcare se face din piatra in piatra. La nici 2 ore de cand am intrat in traseu intalnim refugiu Carja.

Refugiu Cârja
From Muntii Parang - Creasta


De la refugiu poteca continua intr-un urcus sutinut urmand o traictorie in zig-zag, si ca efortul sa fie si mai mare avem parte si de o ninsoare/mazarica. Urc cu privirea in jos si incerc sa imi protejez fata de vantul ca sufla puternic, dar si mainile sufera si incerc sa le ascund in buzunar. Vf. Carja (2405m) se afla in ceata asa ca decidem sa urmam marcajul si sa il ocolim pe partea vestica. Din Varful Carja poteca intra intr-o coborare lina spre saua Stoienita, iar cum patura de nori s-a mai ridicat ne oprim pentru o regrupare, insa nu putem zabovi prea mult din cauza vantului salbatic. Descarc rucsacul si pun pe mine tot ce gasesc, deja majoritatea dintre noi avem sosete in maini pe post de manusi!!! In acest punct din traseu aveam sa aflam ca doi dintre noi (buburuzarv si remus) au renuntat la ascensiunea pe Vf. Cârja si au facut cale intoarsa spre Petrosani, urmand sa facem jonctiunea cu ei ziua urmatoare la Tg. Jiu.

Şaua Stoieniţa şi lacurile Verde şi Mic
From Muntii Parang - Creasta


în apropiere de Vf. Stoieniţa
From Muntii Parang - Creasta


Profitand de faptul ca norii s-au ridicat si impinsi de vant trecem rapid pe langa Vf. Stoienita si incepem urcusul spre vf. Gemanarea (2437m), avand in stanga noastra caldarea Gemanarea cu lacurile Zanoaga Gemanarii si Zanoaga Stanei. Suntem in creasta deja de 4 ore, si in fata noastra se arata cel mai inalt varf din masiv - Parangul Mare. Urcam fara prea mare efort inca vreo 20-30minute si ajungem pe acoperisul Olteniei, varful Parangul Mare (2519m).

în urcare spre Vf. Gemănarea
From Muntii Parang - Creasta


Căldarea Gemănarea
From Muntii Parang - Creasta


spre acoperişul Olteniei
From Muntii Parang - Creasta


Vărful Parângul Mare (2519m)
From Muntii Parang - Creasta


împreună cu v@ru la 2519m
From Muntii Parang - Creasta


Ajunsi pe varf, se instaleaza si ....foamea, asa ca fiecare incearca sa se adaposteasca de vant dupa o piatra, un rucsac, un prieten, pentru a putea manca.

cantina la 2519m
From Muntii Parang - Creasta



un "şoarece" de Ciucaş

În căldarea nordică a vf. Parângu Mare se pot distinge 3 ochiuri de apă: lacul Mândra, lacul Roşiile şi lacul Lung; in aceasta caldarea sunt mai multe locuri de campare dar gandul ca la coborarea iti sunt necesare circa 30min si apoi pentru a reveni in creasta inca o ora, nu ne incanta deloc, asa ca punem merindele inapoi in rucsac si continuam pe traseul stabilit.

Lacul Mândra, Lacul Roşiile şi Lacul Lung
From Muntii Parang - Creasta

în coborâre de pe Vf. Parângul Mare
From Muntii Parang - Creasta



Coboram in viteza pana in saua Gruiu, vantul nu se desparte insa de noi, am tot sperat ca poate dupa ce trecem de Parangu Mare sa se mai domoleasca dar nu a fost sa fie. Dupa putinele orele de somn de pe tren, si cele 5 ore de mers pe munte incepe sa se simta oboseala, deja urc greu spre Vf. Gruiu(2345m).

în fundal se zăreşte Vf. Ieşul si Vf. Pîcleşa în plan mai apropiat
From Muntii Parang - Creasta



Privind inapoi, Vf. Gruiu şi în spatele lui Vf. Parângul Mare
From Muntii Parang - Creasta



Lacul Roşiile
From Muntii Parang - Creasta


Ne imprastiem iar pe intreaga creasta, dupa fiecare varf urcat urmeaza o sa, unde ne mai oprim pentru regrupare, dar nu zabovim prea mult caci vantul ne indeamna sa mergem mai departe. Poteca urmeaza o suita de suisuri si coborasuri peste Vf. Piclesa, Saua Iesul, Vf. Iesul si de aici reintra pe directia est spre Saua Piatra Taiata (2255m) ocolind Coasta lui Rus (2301m), dar inainte de a lua la picior cei 200m diferenta de nivel facem un popas mai lung in apropiere de saua Ghereşul (2113m) privind la ce distanta mare mai avem de parcurs.

Vf. Setea Mică, Setea Mare şi Pleşcoaia
From Muntii Parang - Creasta


Vf. Ieşul
From Muntii Parang - Creasta



urcare spre Şaua Piatra Tăiată
From Muntii Parang - Creasta


Rucsacul ma apasa greu, deja urcusul pana in Piatra Taiata mi se pare imposibil, raman cu Sergiu in urma, urcam de parca suntem pe ultima 100m de pe vreun optmiar, evitam cararea serpuita si luam directia dreapta (sud) si reusim sa prindem din urma grupul. Surprinsi aveam sa aflam ca mihai si prepe sunt si mai in urma noastra, au facut un mic popas de "nani" !!!!

stânga Vf. Parângu Mare şi cel mai din dreapta Vf. Cârja
From Muntii Parang - Creasta



Lacul Zanoaga Mare văzut din apropiere de Vf. Setea Mică
From Muntii Parang - Creasta


Un ultim popas de regrupare se face intre vf. Setea Mica si Vf. Setea Mare si de acolo in pas "alert" de melc incetinit spre Saua Mohorului. Dupa un parcurs de 9-10 ore ajungem si in Saua Mohorului, aici locuri de campare sunt multe, dar din pacate vantul bate extrem de puternic. Apar astfel doua optiuni: sa profitam de cele inca 2 ore de lumina si sa continuam pana ajungem mai aproape de Ranca si sa gasim un alt loc de campare dar sa lipseasca vantul sau sa ramanem cum era stabilit, la campare in Saua Mohorului si cu vantul la "usa" cortului. Fiind un grup numeros se trece la vot, multi nu sunt decisi ce alegere sa faca, asa ca Vintila (a.k.a Godfather) ne tine un speech convingator si in urmatoarele secunde toata lumea monteaza corturile in Saua Mohorului.
Imparteala locurile in cort era facuta, asa ca fiecare stia unde isi pune sacul de dormit si rapid toti suntem la adapostul cortului. Servesc cina impreuna cu v@ru cu ruga si cu gina si apoi ma bag repede in sacul de dormit, rapus de oboseala si frig mai ales, adorm. M-a mai trezit vantul de cateva ori noaptea, dar am reusit sa adun un total de 6 ore de somn.
La ora 6 fix se da trezirea in cort la noi, ruga iese prima si e urmata de v@ru, eu raman in cort imi pregatesc rucsacul si cand ei se intorc pregatim micul dejun, ca si seara precedenta servim masa in 4.
Vrem sa scapam cat mai repede de acest vant turbat asa ca suntem primii care ne strangem cortul si cu rucsaci pregatiti, ajutam si pe alti la stransul cortului si putin mai devreme de ora 08:00 plecam spre Ranca.

Ruga şi Gina dimineaţă (mănusi de la ZARA)
From Muntii Parang - Creasta


strângerea corturilor
From Muntii Parang - Creasta


Am vorbit cu Mike ca plecam si ne vom opri acolo unde nu va bate vantu, dar vantu
nu lasa in unele locuri e mai puternic chiar si de cat ziua trecuta, ne este greu chiar sa mentinem cararea.

Gina purtată de vânt şi "culeasă" de v@ru




Muchia Cîlcescu şi în vale se observă lacul Iezer
From Muntii Parang - Creasta


Ocolim Vf. Mohoru pe la vest si cand ajungem in partea sa de nord se observa crestele Fagarasului si in plan mai apropiat soseaua Transalpina. Coborand pe o poteca serpuita in platoul seii Iezerului, nici aici vantul nu este mai domol asa ca mergem inainte si urcam spre Vf. Iezer.



Vf. Iezer în stânga, serpentinele de pe Transalpina, Vf. Urdele
From Muntii Parang - Creasta



Şaua Iezerului şi Vf. Iezer, în depărtare se disting slab crestele Fagaraşului
From Muntii Parang - Creasta



Pasul şi Vf. Urdele, Vf. Păpuşa şi în depărtare Rânca

în stânga Vf. Mohoru şi în dreapta Vf. Pleşcoaia
From Muntii Parang - Creasta



Crucea de pe Vf. Iezer (2157m)
From Muntii Parang - Creasta


Coborarea de Vf. Iezer nu creaza probleme prea mari, dar daca ar fi fost ceata sau ploaie cu siguranta trebuia sa fim foarte atenti. Ajungem astfel in Saua Urdele unde vantul parca e mai domol aici si mai sunt si cateva adaposturi. Asa ca decidem sa ii asteptam si pe restul. Zabovim circa 20minute cat sa ajunga si Ruga cu V@ru si cu Gina, dar suntem cuprinsi de frig asa ca ne hotaram sa purcedem mai departe spre locuri mai calde, si vom face regruparea cu toti la Ranca.

coborârea din vf. Iezer
From Muntii Parang - Creasta


Şaua Urdele
From Muntii Parang - Creasta


Transport pe DN67c
From Muntii Parang - Creasta



Vf. Mohorul văzut din Pasul Urdele

From Muntii Parang - Creasta




Pe drumul pana la Ranca, ne intretinem cu un cioban ce venea tocmai de la Obarsia Lotrului pentru a mai lua cateva oi de la Novaci si a le duce sus in munti.

Cioban de Novaci
From Muntii Parang - Creasta


Intrarea in "civilizaţie"
From Muntii Parang - Creasta


Rânca
From Muntii Parang - Creasta


Ne oprim la intrarea in Ranca si schimbam echipamentul de iarna pe cel de vara, adica trecem de la bocanci la sandale, de la suprapantaloni la sort si dupa ce servim cele doua "mere" oferite de marioco pornim sa cautam o "crasma", pentru ca dupa ce ne-am consultat cu o localnica in Ranca nu ar exista nici un butic/magazin, dar crasme si bodegi gasesti si pe stanga si pe dreapta.

Marioco, marushka, rupi2003 şi rzr
From Muntii Parang - Creasta

Asa ca impreuna cu ei intram in prima pensiune pe care o intalnim, unde o doamna super de treaba, de pe malurile dunarene mutata acum sub crestele Parangului, ne serveste cu toate berile pe care le are in frigider... 7 la numar. Pentru noi 5 ajunge.. dar restu pana la 40!!!! Asa ca ramanem sa savuram berea la "Paradis" si dupa ce coboara si restul ne pornim spre Hotel Onix unde mai servim o bere si o mancare calda!!


La ora 13:30 autocarul este tras langa hotel si noi incepem imbarcarea. Pana la Tg. Jiu si mai apoi pana la Bucuresti a urmat o distractie ca in excursiile din clasele primare ;).

autocarul Carpati.org
From Muntii Parang - Creasta



O ultima privire inapoi spre crestele munţilor Parang.



si grupul de 44 !!!

4 comments:

  1. stimate domn, ati scris un foarte frumos jurnal, cu foarte frumoase imagini, la o foarte vanturoasa tura! Mi s-a parut incredibil cu cata usurinta ma arunca vantul de colo-colo... din fericire, cristi a fost acolo sa ma prinda :P altfel... cred ca zburam pana in bucuresti si ma lipeam exact de geamul meu cu fluturasi!

    ReplyDelete
  2. Aha... deci am fost mai mult de 43 de persoane :). caci numai eu vad ca lipsete cineva, sigur

    ReplyDelete
  3. Detaliat, frumos, cu mult ritm scris. Bravo! Dar chiar nici o fotografie sau comentariu despre distractia ca in clasele primare ? :)

    ReplyDelete
  4. alex!
    uaaaau!!!
    un adevarat tur de forta
    felicitari!
    jurnalul... foarte detaliat !
    mi-ar fi placut sa merg si eu
    alta data

    ReplyDelete