Saturday, February 7, 2009

Muntii Bucegi - Cab. Diham



Ne alaturam si noi grupului de carpatisti care s-au adunat in gara Azuga, si in jurul orei 11:00 pornim spre cabana Diham, urmarind marcajul triunghi galben.


Grupul de carpatisti in gara Azuga

Traseul urmează spre nord o porţiune scurtă de-a lungul căii ferate spre Braşov apoi coteşte la stânga pe un scurt drum forestier de pe Valea Grecului . De la capătul drumului, traseul urca lent serpuind raul Grecului, iar dupa aproximativ 30minute, parasim cursul raului si urmam poteca prin pădure intr-un urcus accentuat până aproape de Vârful Grecului (1432 m).


Urcand pe drumul forestier

Serpuind pe Valea Grecului


Ascensiunea prin padure


Marcajul din Saua Grecului


Saua Grecului si in fundal Muntii Baiului


Insirati pe curba de nivel


Ne oprim in Saua Grecului pentru regrupare si hidratare, iar unii dintre baietii incep o mica "partida" de bulgareala.

Ne continuam drumul spre Cabana Diham depăşind Varful Grecului prin nord., traversam culmea Clăbucetului trecand prin mai multe poieni, trecem si pe langa Vârful Leuca Mică (1448 m) şi ajungem la Cabana Vanatorilor de Munte, unde avem parte de doua peisaje contradictorii. In stanga noastra minunata panorama a Bucegiilor iar in fata cabanei resturile "turistilor".


Mizeria de la Cabana Vanatorilor de Munte


Acele Morarului vazute de la Cabana Vanatorilor de Munte

Poteca turistica trecand printre gunoaie

Trecem repede de acesta trista cabana si ajungem curand în Şaua Baiului unde întâlnim alte trasee care vin din Busteni si alături de care urmează (cca. 1,5 km) spre nord-vest drumul spre Cabana Diham.

Dupa aproximativ 3 ore de la plecarea din gara Azuga, ne facem si noi intrarea in sala de mese de la Cabana Diham.

Servim o masa calda, o bere rece, un pahar de vorba si apoi iesim in fata cabanei pentru poza de grup. Cei veniti cu trenul erau presati de timp asa ca nu zabovesc prea mult la cabana si pornesc spre Busteni, noi patru mai ramanem cateva minute pentru a ne bucura de aceasta minunata zi de februarie.


In Saua Baiului

Bifurcatie de marcaje in Saua Baiului


Cabana Diham


Poza de grup (eu sunt cel din spatele obiectivului)



Putin dupa orele 15:00 parasim si noi Cabana Diham, urmand marcajul punct rosu pana la poiana Pichetul Rosu prin Curmatura Armasarilor. Trecand pe langa casele de la Cabana Diham un catel se alatura si el grupului nostru si ne insoteste prin padure pana in "civilizatia" din Busteni.

In apropiere de bifurcatia cu traseul spre Cabana Poiana Izvoarelor mai intalnim un grup de turisti. Traversam rapid valea paraului Armasarul si ocolim prin vest Capatana Porcului. (denumiri care le-am aflat abia cand am ajuns acasa si m-am uitat pe harta, ca pe teren nu le-am identificat).

Am scos un timp de 40 minute pana la Pichetul Rosu, cam mult, dar nu ne grabea nimeni, vremea era superba, asa ca ne-am continuat drumul in acelasi ritm, deranjat rareori de cateva reprize scurte de "bulgareli". Poteca continua prin padure, spre vest, traversam Valea Morarului si urmeaza Valea Cerbului langa care intalnim bifurcatia cu banda galbena ce vine pe vale de la Vf. Omul la Busteni.


" m u c "


Bifurcatia cu banda albastra


La "Pichetul Rosu"


Directia de urmat


Urmarind marcajul



Bifurcatia cu banda galbena

Stana din poiana Costilei


Dupa un scurt popas foto in Poiana Costilei grabim pasul spre Busteni, caci realizam ca ne va prinde intunericul pe traseu. Dupa Valea Costilei deja ne orientam la lumina lunii, iar aproape de valea Alba pierdem marcajul, scoatem frontalele si continuam coborarea, orientandu-ne dupa zgomotele din vale. Avem sansa si zarim doua frontale in dreapta noastra, dam semnale "acustice" cu fluerul din dotare, si ni se raspunde. Sunt doi tineri care coboara in Busteni, dupa ce au facut un traseul alpin de pe Valea Costilei. Ne alaturam lor si impreuna parcurgem Plaiul Munticelul, ajugand in scurt timp la Caminul Alpin unde dealtfel ne incadram pe strazi diferite, ei indreptandu-se spre gara, noi spre soseaua principala pentru a mai prinde un microbuz spre Azuga, unde aveam parcata masina.

Cu multumiri tuturor celor care au partipat la tura, si celor doi baieti (tind sa cred ca si ei erau tot carpatisti) incheiem aceasta tura de relaxare la o ceasca de cafea, cu un pahar de vin, cu un pahar de rom si binenteles un pahar de "juice".

Drum bun spre capitala!

......................



2 comments:

  1. Imi place cum scrii Alex, echilibrat cu multe informatii si interes legate de traseu si poze faine :)

    ReplyDelete
  2. Super tare Alex. Asa cum ne-ai obisnuit, mereu descriere completa a treseului si de asemenea fotografii de exceptie .....

    ReplyDelete