Wednesday, March 12, 2008

Bisericile Sasesti Fortificate

... anul trecut (n.r. 2007) in timp ce cautam informatii despre Manastirile din Moldova, am aflat si despre impresionantele Biserici Fortificate din Transilvania .. asa ca am propus ca dupa concediul din Moldova sa organizam si un circuit al bisericilor sasesti fortificate...
..dupa culegerea informatiilor de la povestirile altor impatimiti ai excursiilor “culturale” am decis ca este momentul ...
... si nici ca putea sa fie un moment mai bun decat ziua de 8 Martie .. ziua femeilor ...

Trip for girls ...

Day 1 – Sambata 08.03.2008

Bucuresti → Cheia → Sacele → Prejmer → Harman → Feldioara → Rotbav → Rupea → Bunesti ↔ Viscri → Mihai Viteazu → Saschiz → Vanatori → Albesti → Sighisoara (PH – BV – MS)

pe 8 martie, la ora 5 dimineata sunt pregatit si impreuna cu NiKO ( the first lady) mergem sa “culegem” fetele (dulci) din Bucuresti ..

abia in jurul orei 6 ajungem si noi pe DN1 ...drumul este bun din pacate previziunile meteorologice se adevereau .. vreme ploioasa..

..in apropiere de Romanesti ne ajunge si cea de a doua masina si in formatie completa 5 fete 3 baieti 2 masini 1 singur drum .. ne indreptam spre primul obiectiv al circuitului nostru .. Biserica Prejmer din apropiere de Brasov..

am optat pentu drumu DN1a .. este mai putin aglomerat si peisajele sunt mai numeroase.. dupa ce trecem de Cheia, printre copaci se zareste soarele..era prima data ..si nu avea sa fie si ultima ..

dar dupa pe partea de nord ne astepta zapada...si carosabilul era alunecos.. mare grija pe serpentine..
..am trecut cu bine si dupa un mic “ocol” ajungem la Prejmer .... cu o intarziere de 2 ore fata de ora stabilita .. .. asta insemna ca va urma sa renuntam la cateva obiective..
..ne luam aparatele foto si ne indreptam spre intrare in biserica.... portile inchise .. din spatele lor se auzea cum cineva sparge lemne...impingem portile si patrundem in curtea biserici ..ne intampina o doamna amabila... amabila pentru ca ne cere 5 lei taxa de vizitare.. deoarece este ziua femei face reducere pentru fete la juma de pret .. ii multumim si ii uram la multi ani.

Prejmer s-a dovedit la finalul excursiei a fi cea mai atractiva biserica dintre toate ..o fi si din cauza ca e singura pe care am vizitat o cu soarele neascuns dupa nori .. zidul de aparare e un adevarat labirint .. o zi intreaga dc stai acolo si nu cred ca gasesti toate ascunzisurile lui ..biserica in doua cuvinte as zice mare si rece ..

Prejmer – stil gotic, edificata in a doua jumatate a secolului al XIII-lea; constituie cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate din estul Europei (UNESCO) – jud. Brasov


La aproximativ 10km de Prejmer se afla biserica Harman ..
si aici gasim portile inchise.. motiv pt care sunt inchise este ca nu a inceput inca sezonul turistic....sunam .. apare un domn ..(saracu il deranjasem de la masa) ne spune ca imediat vine fata sa ne deschida..si din spatele nostru apare si doamna..
taxa de vizitare 2 lei ..( si din pret ne dam seama cat conteaza insemnele de Monument Unesco) ..vantul s-a intetit asa ca nu zabovim prea mult .. si ne indreptam spre Viscri ..

Harman – stil romanic, construita in secolul al XII-lea; in anul 1552, voievodul Moldovei Stefan Tomsa a asediat cetatea fara succes – jud. Brasov

renuntam la a mai vizita ruinele cetatilor Feldioara si Rupea .. timpul si ploaia deasa ne face sa ne urmam traseul direct spre Viscri ..
Biserica Viscri se afla la 10 km de drumul national Brasov – Sighisoara..... drumul are 2 km de piatra apoi e drum de tara (pamant) .. masinile se comporta bine asa ca nu facem cale intoarsa..
.. peisajele sunt chiar superbe.. salbatice .. dovada fiind si supriza pe care am avut o .. la circa 200m in fata noastra o caprioara nedumerita ne taie calea .. repede oprim masinile ..si ne punem pe pozat ..caprioara nu a stat mai mult de 1 min la pozat si apoi a rupt o la fuga ..
noi bucurosi de o asemenea surpriza ne pornim drumul increzatori spre Viscri..

....dupa vreo 15min de mers pe dealuri avem impresia ca am gresit drumu ..dar intr o vale se zaresc acoperisurile unor case ... iar in dreapta drumului pe un deal se zareste biserica Viscri ..
satul pare parasit ..lipstit de viata ..doream sa intrebam cum se ajunge in deal la biserica..dar intreaba daca ai pe cine..
....oricum satul nu e prea mare..doar un drum principal ..care face legatura intre satele Bunesti si Dacia... ( drumul de acces este mai bun dinspre Bunesti)...
...si de la Posta in dreapta urca un drum pana la biserica..
...parcam masinile in panta cu grija ..si patrundem in curtea ce inconjoara biserica ... cateva poze de grup pe scari ..si in fata zidului de aparare..
... la intrare in cetatea biserici ne astepta o “bunicuta”... extrem de primitoare.. platim taxa ..care e de 4 lei ..si ne pofteste in biserica...unde isi exercita functia de ghid.. (nu ca ar fi ghid...mai degraba persoana care are grija de acele locuri)...oricum suntem multumiti de povesterile dansei..ne invita sa ii cumparam si niste vederi ..apoi ne indica o usa din spate ..si ne spune ca pe acolo se urca in turn..
..scarile sunt inalte iar locul este destul de strampt .. noroc ca am tinut regim ..
in varf ai o vedere minunata ..
... la Viscri este singura biserica (din cele vizitate) la care se gaseste si un muzeu.. unde sunt prezentate diferite articole de imbracaminte sasesti.. sau alte articole gospodaresti..
..nu zabovim prea mult.. mai avem multe de vizitat si timpul ne preseaza ..
o fuga repede pana la toilet si inapoi la masini .. cu directia spre Budesti si de acolo la Sachiz..

Viscri – dateaza din anul 1230, fiind cea mai veche biserica fortificata din Transilvania; a fost ulterior fortificata, acum mai bine de 400 de ani; cea mai veche piesa care se pastreaza in interiorul bisericii este cristelnita, care este, de fapt, o bucata dintr-o coloana de piatra ce a apartinut bazilicii romanice, pe temeliile caruia s-a înaltat biserica evanghelica luterana (in dreptul comunei Bunesti, drumul de pamant te duce printre dealuri cale de cca. 10 km, un loc bun pentru cort, gratar si caprioare) - (UNESCO) – jud. Brasov

.. Biserica Sachiz se afla chiar la drumul national ..dar cetatea este situata pe un deal in apropiere ..si este observabila de la mare distanta..timpul scurt de care dispuneam nu ne a permis sa ajungem la cetate.. oricum cu masina pana la cetate nu se poate..doar cu picioru..oricum mai mult de 20min pana sus nu facei..
..la Sachiz am ajuns la o ora tarzie.. si nu mai aveam la cine apela sa ne deschida biserica..asa ca am facut un tur rapid .. cateva poze ..si apoi spre Sighisoara... ne grabeam sa mai prindem lumina ca sa putem sa vizitam cetatea pe zi..

Saschiz – construita la sfarsitul secolului al XV-lea, apartine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (UNESCO) – jud. Mures

..pe drum am dat cateva telefoane si am facut rost de cazare la o pensiune extrem de draguta..chiar la poalele cetatii..

.. Pensiunea San Gennaro este chiar la drumul principal, pe malul Tarnavei Mari, structurata pe 3 niveluri..cu restaurant la parter.. noi ne am cazat la mansarda in doua apartamente..extrem de mari..si foarte bine dotate.. am fost foarte multumiti ..(cel putin eu) ..ca pret..170lei apartamentul/noapte. .. iar masinile le am parcat in curtea interioara aferenta pensiunii!
.. repede ne cazam .. ne aruncam bagajele in camere.. si fugim spre cetate sa profitam inca de lumina..... o parte au preferat sa amane putin aceasta vizita si au trecut pe la restaurant inainte..
.. numai bine .. ora 18 ne a gasit chiar in fata Turnului Ceasului .. si au vazut si fetele cum se misca papusele ( defapt e una singura ..care bate un clopotel) ..
..vremea in continoare nu tine cu noi.. ploua marunt.. sunt nevoit sa reduc nr de poze si sa imi tin aparatul la adapot de ploaie..
fetele sunt incantate de cetate..de stradutele inguste.. de casele vechi ..si de aerul medieval care predomina..
.. urcam repede/greu Scarile Scolarilor si ajungem la Biserica Evanghelica din Deal .. deja soarele a apus dar de sus se vad luminile din Sighisoara.. merita;)..

Sighisoara – Cetatea medievala cu ansambluri arhitecturale in stil gotic rural, dar si in stil renascentist si baroc (cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu de arhitectura medievala din centrul si S-E Europei); Scara Scolarilor (Scara Acoperita); Biserica din Deal; Biserica Manastirii – jud. Mures

..la coborare tot pe Scarile Scolarilor..cautam un loc de luat cina.. dupa atatea nimicuri care le am mancat simteam nevoia unei mese calde..
..sunt multe localuri unde poti lua masa in sighisoara..fiecare te atrage in felul ei....
dupa o ciorbita calda si un vin fiert... ne am indreptat spre pensiune.. .. pe drum cateva flori pentru fetele noastre ...ca doar era ziua lor ..
Ajunsi la pensiune am incins un joc de carti – Whist – si daca tot era ajun de 9 martie.. am zis sa consumam cele 44 de pahare.. nu au fo chiar 44 ..dar cateva de grasa si balantines au fo suficiente...
in jurul orei 12 ne-am bagat la somn ...eram mult prea obositi.. si plus ca a doua zi aveam o alta zi plina!!


Day 2 – Duminica 09.03.2008

Sighisoara → Danes ↔ Cris → Sarosu pe Tarnave ↔ Biertan → Copsa Mica ↔ Valea Viilor → Slimnic → Sibiu → Ramnicu Valcea → Pitesti → Bucuresti (MS – SB – VL – AG)

Ceasul deşteptător era potrivit pentru 7:30 .. dar zorile m-au trezit mai devreme.. am mai stat in pat pana s-a făcut ora 7:30 după care am dat trezirea in tot apartamentul .. fetele au mârâit ele ceva pe acolo ..dar in 10 min erau in picioare! ..

Am coborât la restaurant ..cat timp fetele se spălau pe ochi .. sa fac rost de mic dejun ..jos la restaurant uşa închisa.. uşa la curtea interioara închisa ..explicaţia era ca seara precedenta a fost o petrecere organizata cu ocazia zile de 8 Martie.. Ziua Femei . aşa ca pana la ora 3 s-a petrecut.. si tot personalul inca nu se trezise.

Merg sus sa anunţ fetele care intre timp deja au luat la control mâncarea din rucsac.

Trezesc si apartamentul 2..le spun cum sta situaţia.. ca trebuie sa strângem si sa mergem prin oraş sa căutam un loc unde sa servim un mic dejun cald.

Predam camera si împreuna cu fetele mergem sa căutam un local, cei din apartamentul 2 ..treziţi mai târziu vor veni mai pe urma.

Găsim un local dragut… din păcate numai ştiu cum ii spune.. cerem un ceai cald o omleta cu salata de roşi ( nu de alta dar pofteam de seara la aşa mic dejun) preţ a fost vreo 13 lei cu totu!

Sosesc si cei 4 mai „adormiţi” iar cat timp lor le este servit micul dejun, profit de timpul in plus si mai dam o raita pana sus in cetatea Sighişoarei, avem bafta si găsim turnul ceasului deschis.. urcam repede cele nustiucate scări .. ne bucuram de peisaj .. facem câteva poze si ne îndreptam spre pensiune ca sa grăbim plecare, normal iar suntem in întârziere cu vreo 1ora si ceva.

Sighişoara – Cetatea medievala cu ansambluri arhitecturale in stil gotic rural, dar si in stil renascentist si baroc (cel mai frumos si mai bine păstrat ansamblu de arhitectura medievala din centrul si S-E Europei); Scara Şcolarilor (Scara Acoperita); Biserica din Deal; Biserica Manastirii – jud. Mureş

Sighişoara – Muzeul de istorie; Turnul cu ceas (64 m inaltime)

Lăsam in urma cetatea Sighişoarei si ne îndreptam spre următorul obiectiv al excursiei - Castelul Bethlen.

Nu e departe de oraş, la primul sat Danes se lăsa un drum ASFALTAT in stânga către satul Criş, lung de aproximativ 8km.

Biserica de la Bethlen nu e impresionanta, castelul insa da. Din păcate este in lucrări de restaurare si nu am avut acces, aşa ca am făcut câteva poze de grup si ne-am văzut de drum.

Castelul Bethlen – valoros monument in stilul renaşterii (sec. XV–XVII) – jud. Mures

Urmează Biertan cea mai impunătoare biserica săseasca.

Facem cale întoarsa la Danes si de acolo spre Vest, direcţia Saros pe Tarnave.

Si in Saros era o biserica mare .. as fi vrut sa opresc măcar sa ii fac o poza.. dar si condiţiile atmosferice si timpul care ne presa m-a convins sa merg mai departe.

La intrare in Saros te întâmpina mai multe placute informative despre Biserica Biertan drumu de Mediaş merge drept iar pentru Biserica facem stânga.. inca vreo 7km .. drum este bun asfaltat , nici o problema .. ajungem repede.

Cu toate ca era duminica dimineaţa nici aicea nu era deschisa biserica.. aşa ca am făcut turul cetati, ne am pozat si repede la maşina, deoarece picura mărunt si nu puteai sta prea mult la poza si se lăsase si frigu.

Pot spune ca da, biserica este mare iar cetatea e o adevărata fortificaţie, dar tot Prejmer m-a impresionat mai mult.

Biertan – complexul ecleziastic si de apărare a fost construit in secolele XV –XVI in stilul goticului târziu, cu elemente specifice Renaşterii; unica in felul sau este uşa sacristiei construita la 1515, remarcabila prin sistemul de blocare (UNESCO) – jud. Sibiu

Ne suim in maşini, pornim căldura si înapoi spre Saros pe Târnave, si urmam drumul spre Copsa Mica, cu o orire in Medias pentru aprovizionare cu lichide si poate alimente (adik suc si seminţe)

In afara de Darjiu toate Bisericile sunt localizate la sud de drumul principal, deci nici Valea Viilor nu face excepţie. In Copsa Mica facem stânga când indicatorul ne indica direcţia Valea Viilor si de acolo inca 6km de drum asfaltat (erau porţiuni cu criblura).

Valea Viilor este mai mica decât celalate, mai ales după ce vi de la Biertan.

Ca si la Biertan nici aici nu este nimeni la intrare.. asa ca intram „nepoftiţi”.

In curtea iarba e destul de mare aşa ca folosesc scările si urc in zidul de apărare, care surprinzător este destul de jos.

Câteva poze pentru arhiva. La ieşire ne întâlnim cu un grup de oameni si le dam bineţe si ei ne răspund asemenea dar doar cativa in romana. Am tras noi concluzia ca erau săteni saşi care tocmai ce ieşeau de la slujba de duminica.

După cum am aflat de la bisericile anterioare, iarna slujbele se fac intr-o camera încălzita si doar vara in biserica.

Valea Viilor – stil gotic târziu, biserica Sf. Petru datează din secolul al XIII-lea, dar a suferit modificări importante in secolele XV – XVI, când i s-a adăugat dublul sistem de fortificare (UNESCO) – jud. Sibiu

Gata cu bisericile săseşti urmează oraşul Sibiu.

Dar înainte de Sibiu o scurta oprire la cetatea Slimnic care este la 10min depărtare de Sibiu si chiar pe drumul ce leagă oraşul de Mediaş, deci in calea noastră.

Cetatea Slimnic nu ai cum sa nu o observi când vii către Sibiu e dea dreptul impresionanta, ştiau strămoşii unde sa isi amplaseze cetăţile.

Maşinile le-am parcat la sosea pentru ca drumul pana sus la cetatea e foarte dificil, si oricum cu picioru nu faci mai mult de 5minute. Doar ca noi am ajuns după ploaie aşadar cărarea ce duce la intrarea in cetatea era foarte noroioasa si alunecoasa. Unul dintre noi ne a cam tras o sperietura.. dar la coborâre, dar nu a patit nimik.

Din deal, un moşulică ne arata cărarea pe unde sa o luam. Era „străjerul” cetati, ii plătim intrarea 2lei de persoana, ne spune câteva informaţii despre cetatea si cum sa accedem in turnul cetăţii si ne avertizează sa nu cumva sa tragem clopotul ca e semn de alarma.

Moşulică avea nevoie de o ţigara aşa că fumători din grup îl ajuta cum pot.

Prima direcţie – Turnul cetati – eram nerăbdători sa vedem împrejurările , nu de alta dar in a doua zi numai urcasem in nici un turn, simţeam nevoia cred.

Si da de sus era chiar foarte fain. De sus am observat ca in Slimnic erau vreo 2-3 biserici, probabil erau foarte mulţi săteni.

Poze peste poze dar la am rămas si fara baterie, rezerva normal.. era jos la maşina!

Slimnic – Cetatea taraneasca a fost construita anterior secolului al XV-lea; asediata de mai multe ori, cetatea a fost cucerita de Ioan Zapolya, in 1529 si de Moise Secuiul in 1602; a fost asediata de turci în 1658 si incendiata în 1706 de curutii lui Francis Rákóczi al II-lea; in secolul al XVIII-lea cetatea era parasita si paraginita; lucrari de reparatii si conservare s-au facut n 1959; se mai păstrează ferestrele si cele trei portaluri din nord, vest si sud; se remarca doua pietre funerare din anii 1592 si 1633, executate artistic, altarul (1773) si amvonul (1750), ambele in stil baroc – jud. Sibiu

Nu zăbovim prea mult nici pe aici asa ca ne întoarcem la maşini, ne ştergem de „glodul” acumulat si ne îndreptam spre destinaţia finala capitala culturala 2007 – S I B I U.

Am recuperat întârzierea de dimineaţa si ajungem in Sibiu conform programului.

In Sibiu primul de vizitat a fost Turnul Sfatului, intrarea este 2lei de persoana si da merita. Am fi vrut sa urcam si in turnul biserici evangheliste dar era biserica închisa, altădată.

Inca o poza de grup, achiziţionare de suveniruri si apoi stomacul este prioritar, aşa ca mergem la Crama Veche sa mâncam o ciorbita calda.

Zăbovim la Crama 1 ora si ceva si apoi ne grăbim spre Bucureşti

Sibiu

Turnul Scărilor se ridica pe fundaţiile celui mai vechi element păstrat din incinta de fortificaţii din jurul bisericii existente aici la sfârşitul secolului al XII-lea – începutul secolului al XIII-lea; pe sub acest turn se ajunge la scările care fac legătura dintre "Oraşul de sus" si cel "de jos" in direcţia străzii Turnului.

Turnul Sfatului – Turnul de legătura dintre Piaţa mare si Piaţa mica are doua treceri boltite; a fost construit deodată cu cea de a II-a incinta fortificata, intre anii 1224 si 1241.

Podul Minciunilor – cel mai vechi pod metalic din România; Podul Culcat a fost inaltat in 1859, in locul unui vechi pod de lemn, numit Podul Mincinoşilor, nume ce aminteşte de născocirile pline de exagerări ale cofaritelor care isi expuneau boarfele în zona podului; pe o parte a podului se vede anul realizarii, iar pe cealaltă partea emblema saşilor: doua săbii încrucişate, si deasupra lor o coroana, care simboliza la vremea respectiva, supunerea saşilor fata de regele maghiar si principatul Ardealului.

Drumul spre Bucureşti a decurs normal, doar cu vreo 30min de întârziere cauzate de GPS.

Am ajuns in Bucureşti pe la ora 22 pana am lăsat fetele la casele lor se făcu ora 23 când am intrat eu in casa!

Cam asta a fost excursia noastră!

Urmează si poze din „trip”

The Team:

Scris cu Bold : drepturi de autor – Rodica

Copilot/Navigator – Simona

Asistent foto – Doris

Sofer – Mihai

GPS user – Diana

Smoker – Vali

Avocat – Iulia

Second driver/pozar/ghid - me


3 comments:

  1. hey, ai fo' ft harnic
    imi place stilul asta, alert , exact ca pe drum

    ReplyDelete
  2. Sa ti fie de colo pana colo Sandele
    ...
    Alta ocupatie nu crezi k am avut decat smoker?
    ms mult oricum....

    ReplyDelete
  3. frumos...cum ai scris in detaliu tot...as vrea sa amintesc de muncitorii din Sighisoara care spalau strazile duminica dimineata, in timp ce ploua...

    ReplyDelete