Friday, August 28, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a saptea)

..dimineata.. liniste.. racoare.. alarmele de la telefoane incep sa sune... este ora 7.. servim repede un mic dejun.. strangem sacii de dormit, izoprenul si ne pregatim rucsacii.. la ora 8 suntem gata.. pentru prima oara in aceasta tura fetele sunt gata inaintea baietilor.. astfel ca ele pornesc inainte.

traseul din ultima zi


Parasim noul refugiu din Curmătura Zîrnei continuand pe poteca de creastă care ne conduce pe langa vechiul refugiului alpin. Dincolo de el, începem să urcăm serpentinele potecii spre Varful Zarnei, pe care il depăşim prin dreapta tăind de-a coasta spre obîrşia Văii Ludişorului, în şaua cu acelaşi nume, in apropierea varfului exact in poteca se mai gaseste un izvor cu apa proaspata de unde am realimentat si noi.

Thursday, August 27, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a sasea)

inca un somn linistit pe crestele celor mai inalti munti din tara se incheie in aceasta a sasea dimineata... cu toti speram ca aceasta sa fie si ultima, astazi vrem sa fortam si sa ajungem pana in Plaiul Foii...

traseul zilei a sasea


Wednesday, August 26, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a cincea)

... dimineata orele 0600, inca dormim in corturi... noapte trecuta a fost mai linistita si vantul s-a mai potolit asa ca am putut sa ne odihnim mai bine, sa fi fost si oboseala de vina... Din somn trezit aud o voce, cineva ma striga pe nume, este Geo care imi spune pe un ton somnoros si trist sa ies din cort, in gandul meu imi zic ca iar este urat, ca de aceea vrea sa ies din cort sa imi arate ca vremea e groaznica, ca norii persista in continuare pe cer, ca este ceata, toate gandurile acestea negative imi chinuiesc mintea .. si dupa ce deschid fermoarul de la cortul interior observ intre absida si cort ca iarba si incaltamintea aveau apa/roua.. gandurile de vreme neprietenoasa se intensifica in mintea mea.. DAR totul se risipeste cand deschid fermoarul de la absida..

"pensiune" cu vedere spre Vf. Moldoveanu
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E

si umbra trapezului Vistea - Moldoveanu se iveste in fata mea, postata pe un cer albastru incredibil de senin, in secunda imediata sar din cort si incep sa fac poze inainte de rasaritul soarelui. Dam repede desteptarea, sa nu mai pierdem nici o clipa, vreau sa ajung pe varf inainte de ora pranzului, data trecuta cand am fost pe Moldoveanu am avut ghinion, se adunasera norii exact cand am pasit noi pe varf, acum nu vreau sa se intample la fel.

trapezul Vistea - Moldoveanu

Tuesday, August 25, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a patra)

25 august .. a patra dimineata in care ne trezim in muntii Fagaras. Vremea nu difera mult de ziua precedenta, inca sunt destui de multi nori pe cer astfel ca tragem la cab. balea pentru a servii un micul dejun. Profitam de buna receptie gsm si ne sunam nevestele, familiile, amicii si mai ales pe buna noastra prietena Adela care se sarbatoreste in aceasta zi.

Cabana Balea
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Dupa mai multe telefoane date aflam ca prognoza pentru zilele urmatoare este prielinica drumetiiilor asa ca decidem sa ne fortam noroc si sa ne continuam obiectivul initial de a parcurge intreaga creasta.

traseul zilei a patra
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Monday, August 24, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a treia)

A treia zi, o alta dimineata... dupa o noapte grea, in care oboseala acumulata nu m-a prea lasat sa dorm dar mai ales din cauza terenului accidentat pe care am montat cortul seara precedenta...reusesc sa ma trezesc pe la ora 0900. Ne-am impartit cu dormitul jumatate am dormit in refugiu si jumatate la cort.Soarele este destul de timid in aceasta dimineata si isi face cu greu aparitia dintre norii grosi, dar este bine ca nu mai ploua si ne permite un moment de senin cat sa vedem pe unde am umblat ziua precedenta.

From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E

traseul zilei a treia
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E

Sunday, August 23, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est (ziua a doua)

urmatoare zi incep sa sune alarmele pe la orele 06:00 .. le ignoram vreo jumatate de ceas dar apoi ne facem curaj si parasim confortul sacilor de dormit. Soare inca nu a rasarit astfel ca inca este frig.. servim un micul dejun cald.. si la orele 8 chiar atunci cand a ajuns si soarele in dreptul nostru suntem pregatiti de drum.

traseul zilei a doua
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Friday, August 21, 2009

Creasta Fagaras - de la Vest la Est

.....pregatesc tura in detaliu cu mult timp in urma, incerc sa ma gandesc la toate aspectele care pot aparea, imi trec prin fata ochiilor o multime de poze din Fagaras si mai ales jurnalele altor temerari... astfel decid ca tura sa aibe loc la sfarsit lunii lui Cuptor.

cam asa arata in teorie:


creasta Fagaras

Cu rucsaci mari si grei, incarcati pentru o "expeditie" de 7 zile, ne adunam vineri-21 in gara de nord. Cu toate ca isi anuntasera intentia mult mai multi de a participa la aceasta tura, pana la urma am ramas doar 6 "curajosi". La pleacarea din Bucuresti am avut alaturi alti doi buni prieteni, Vali si Ruga, care au venit bucurosi sa ne conduca la tren si sa ne ureze succes si chiar sa ne faca si prima poza de grup.

Doris, Ileana, Geo, V@ru, Alex si Mihai pe peronul Garii de Nord

Trenul nostru ajunge in Sibiu conform orelor din mersul trenurilor, dar in gara din sibiu avem parte de o mare surpriza, trenul care trebuia sa il luam pentru a ne continua deplasarea pana la Turnu Rosu nu circula in zilele de sambata :( , iar urmator tren pentru aceasta directie este abia peste 3 ore !!!
Asfel ne indreptam spre autogara din apropierea garii, aici un singur autorcar care merge spre Bucuresti, si o coada mare la usa lui. Intru in vorba cu soferul si zice ca ne duce pana la Talmaciu doar dupa ce se imbarca cei cu bilete. Asteptand ocuparea locuri parcheaza langa autocar un Mercedes Vito. Merg sa discut cu soferul si aflu ca este un "rechin" local si ca ne duce bucuros pana la Turnu Rosu. Astfel ca ne suim cu toti si cu bagaje in lejerul vehicul, indreptandu-ne spre localitatea Turnu Rosu, il pacalim nitel pe sofer si il convingem sa ne duca chiar pana la Manastirea Turnu Rosu (~3km de drum cu piatra).
Sambata dimineata la ora 5.00 suntem ajunsi la Manastirea Turnu Rosu, cu mult inainte de orar. Fiind inca noapte ne echipam la frontala si servim micul dejun la o masa din apropierea Manastirii.
Cuprinsi de frigul diminetii si plini de entuziasm plecam de la Manastirea Turnu Rosu, incepand astfel traseul de parcurgere al crestei Fagarasului.

traseul primei zile
From Muntii Fagaras - traseu de creasta V-E


Saturday, August 15, 2009

Poiana Medved - Cheile Tasnei

ziua precedenta am facut pauza, ne-am balacit in apele termale din Herculane si astfel ne-am recuperat puterile pentru ultima noastra "balaureala" ... de data asta chiar au fost multe cazuri cand am balaurit... dar a meritat..

ready..
From Concediu 2009

Thursday, August 13, 2009

Cheile Carasului

O alta o zi, o alta drumetie frumoase prin locurile pitoresti..

..pe DN58.. langa localitatea Carasova se afla Pensiunea Perla Carasului, locatie de unde se intra pe Cheile Carasului..

Wednesday, August 12, 2009

Oravita - Anina

ultima dimineata la Sasca Romana, ne trezim destul de greu. servim un mic dejun gustos la pensiune si rapid ne pregatim de urmatoarele obiective turistice din agenda noastra..
astfel ne indreptam spre orasul minier Oravita.

servirea micului dejun

From Concediu 2009

Tuesday, August 11, 2009

Cheile Nerei

In ziua urmatoare aveam planuit parcurgerea Cheilor Nerei, punctul culminant al intregii excursii, principalul motiv pentru care am venit in concediu in aceste locuri minunate.



Monday, August 10, 2009

Beusnita

a treia zi de concediu..
prima zi de marsuluit... punctele de interes pentru aceasta zi sunt Lacul Ochiul Beiului si Cascada Beusnita. Un traseu destul de lejer care se poate parcurge in 3-4 ore.


Sasca Romana - Cascada Beusnita

Sunday, August 9, 2009

Sasca Română

Ziua precedenta a fost una foarte incarcata si obositoare, asa ca s-a hotarat sa dormit cat mai mult pentru a ne putea recapata fortele. Dar surpriza... pe la 4 dimineata mare zarva in mica noastra tabara de corturi, un mic catel, pe care il adoptase v@ru adormise langa cortul lui, si acum latra de zor ... v@ru iese din cort si da alarma! Silueta unui mistret se observa la liziera paduri, iesim din corturi si punem frontale in locul cu pricina, dar animalul se retrasese deja in padure, continuand insa sa faca zgomot.
Mistretu ne-a "furat" tot somnul asa ca noi baieti asteptam ivirea zorilor inafara corturilor, chiar aprindem un mic foc din resturile ramase de la masa de seara pentru a ne incalzi nitel.



Mini tabara de corturi langa sosea

Saturday, August 8, 2009

Tabula Traiana

In acest an am petrecut concediul in Banat, o zona minunata a tarii noastre nevizitata de noi, de care am ramas foarte placut impresionati mai ales ca in aceste parti sunt incarcate de istorie.

"Dintre toate regiunile locuite astăzi de români la nord de Dunăre, Bănatul şi Oltenia, cu prelungirea lor cea comună în ţara Haţegului, sunt singurele care reprezintă o continuitate neîntreruptă geografico - istorică a neamului românesc - un cuib de unde se romaniza treptat ţările spre apus, spre crivăţ şi spre răsărit, ba indirect şi cele de peste Dunăre, cuibul mereu descărcându-şi prinosul, dar rămânând totdeauna plin" Bogdan Petriceicu Hasdeu

Prima noastra oprire este la malul Dunarii, in vechiul orasul Drobeta.

Drubetis; Drubeta; Drobeta. Cât priveşte denumirea tardivă a Drobetei, Theodora, aceasta este atestatã numai de Procopius de Cesareea (De Aedif., IV, 6, 15) fiind consideratã drept o creaţie a împãratului Iustinian, în cinstea soţiei sale. M. Mirkovič acrediteazã în schimb provenienţa toponimului Teodora de la soţia lui Constantin cel Mare. M. Garačanin crede că acest toponim ar fi fost aplicat nu întregului castru creştin, ci numai unui sector al sãu. Dacã în sec. al IV-lea d.C. sunt folosite ambele denumiri (Drobeta şi Teodora), în sec. al VI-lea se pare cã a fost utilizatã numai denumirea de Teodora.